Blog

Ne fecséreld az időd haragra

2014.02.07 15:53

 

A boldog élethez nem kell más, csak szeretet és gyöngédség. (Marcus Aurelius)

SENECA - Az emberség nagykönyve (Marcus Aurelius Teremtő gondolatok) c. könyve:

Ne fecséreld az időd haragra

Ne fecséreld el az időd legnagyobb részét gonosz gondolatokra: amikor másokra haraggal gondolsz, haragodat magad ellen fordítod, és ekozben lemaradsz a nagy dolgokról. Ha azon töröd a fejed, mit csinál a másik ember, miért csinálja, mit beszél, mitkíván, min mesterkedik - mindez elvonja a figyelmed arról, hogy megtudd: te mit csinálsz, miért csinálod, miről beszélsz, mit kívánsz, min mesterkedsz? Zárj ki gondolataid köréből minden ötletszerűt, mert elvon a figyelmes szolgálattól. Törölj ki szívedből minden hitványságot: haragot, rosszindulatot, és az összes hiábavalóságot, amelyek hiúvá, haragtartóvá teszik a lelket.

Aki nem képzeleg érzéki és élvezetes dolgok felett; akiben nincs versengés, irigység, gyanakvás, és mindaz, amit csak pirulva vallanál be magadnak - az nem halogatja tovább, hogy a legjobbak sorába tartozzék, hogy papja és segédje legyen az isteneknek. A követi géniusza szavát, s templomot emel általa a lelkének: a legnagyobb.

—————

Balog Béla, a Tudatalatti tízparancsolata

2014.02.07 15:40

Ezúttal Balogh Béla, a Tudatalatti tízparancsolatát szeretném jószívvel ajánlani mindenkinek, akár háttér "zenének" is:

Tökéletesen kezeli aktuális problémáinkat azáltal, hogy pozitív programot ad az agyunknak a tudatalatti segítségével :)

 

 Kattints ide a youtube eléséséhez!

 

Sok szeretettel ajánlom Balog Béla könyvét olvasgatni is, mert megnyugtat, mely nyugodt tudatállapot szükséges a pozitív kimenetelű változásokhoz!

—————

7 titok, amivel megismerheted felsőbb éned

2014.02.07 15:39


Mindannyian kapcsolatban állunk az Isteni Erővel. Ha a rendelkezésünkre álló képességek és teremtő hatalom egy kics
ivel nagyobb részét használnánk, már úgy érezhetnénk, hogy csodatévők vagyunk. Megmutatjuk, hogyan fejlesztheted ezt a képességed.
A bennünk lévő felsőbb én fogalma messze meghaladja a tudatos elménk által felfoghatót. Ez az az erő, amiből a történelem nagy zsenijei és tanítói merítenek, és itt történnek a csodák az életünkben. A következő hét lépés segíthet abban, hogy kapcsolatba lépj a felsőbb éneddel.

1. Hit és elvárás: alakítsd át a világképed!
Első lépésként hidd el, hogy létezik a felsőbb éned, akivel/amivel kapcsolatba tudsz lépni. Ez után vedd magától értetődőnek, hogy ez a kommunikáció folyamatosan fejlődni fog, ahogy kitartóan dolgozol a belső fejlődéseden.

Enélkül a két dolog nélkül igen nehéz bármit is elérni az életben, legyen az szellemi vagy fizikai szinten. Az elvárás annyit jelent, hogy . Ha lemész a boltba tejfölért, nem reménykedsz benne, hogy majd egy pohár tejföllel jössz haza – talán, esetleg, hátha -, hanem tudod, hogy ez fog történni. Ugyanígy kell hozzáállni bármilyen feladathoz, célkitűzéshez az életben. A nem megfogható, szellemi dolgok esetében ez még fontosabb.

Alapvetően materialista szemléletben nő fel a legtöbb ember. Ez a világ teljesen figyelmen kívül hagyja, leértékeli a szellemi, spirituális világot, pedig az jócskán felette áll az anyaginak. Ha gyakrabban olvasol, hallgatsz olyan tanítóktól, akik a saját szellemi képességeid kibontakozására bíztatnak, és ebben segítenek, egy idő után természetes lesz számodra az egész.

2. Egyedüllét és meditáció
Különíts el magadnak időt arra, hogy időnként teljesen egyedül tudj lenni. Lehetőség szerint minden nap legalább fél órát, de bármi jobb, mint ami eddig volt. Ha teheted, találj egy csendes helyet, és ülj le. Ne csinálj semmit. Ne várj semmit az ücsörgéstől, ne legyen célod vele. Ez először valószínűleg nagyon kényelmetlen és furcsa lesz. Tarts ki. Időt kell adnod magadnak, hogy lenyugodj, áttérj egy másik síkra, és meghalld a belső hangod. Lehet, hogy ott helyben történik valami, de az is lehet, hogy a napi események során következik majd be.Egyszer csak hirtelen rádtör a megoldás, vagy egy ötlet valamivel kapcsolatban. Pont az hív fel, akire szükséged van. Pont olyat ajánlanak, amire vágysz.

Amikor ücsörögsz, egyetlen dologra törekedj: hogy kiűzd az állandó mentális párbeszédet a fejedből. Próbálj egyszerűen csendet teremteni, és ezzel lehetőséget adsz a felsőbb énednek, hogy megnyilatkozzon. Ha például a légzésedre figyelsz, az segíthet ebben, de bámulhatod egy gyertya lángját is, vagy képzelj el egy aranygömböt a napfonat csakrád körül, ami az egész lényed energiával tölti fel. Sokféle eszközt használhatsz, a lényeg, hogy simítsd ki a forgalmi dugót a fejedben.

3. Napló
Írd le az érzéseid, érzelmeid, álmaid és meglátásaid minden nap. Vezess naplót, lehetőleg csak magadnak, így nem befolyásol, ki mit gondolhat majd róla. A feljegyzések segítenek, hogy még közelebb kerülj az intuitív önmagadhoz. Felteszed a felsőbb énednek a kérdést, majd később, amikor válasz érkezik valamilyen formában, azt lejegyzeteled. Ha ezt rendszeresen teszed, és hiszel magadban, kivétel nélkül mindig meg fog érkezni a válasz. Onnan már csak azt kell eldönteni, mit is kezdj vele.

4. Belső párbeszéd
Kezdj beszélni a felsőbb énedhez. Próbáld ki a következő 40 napban, hogy minden egyes nap elmondod: „Tudom, hogy létezel, és szeretnélek jobban megismerni, és hallgatni rád. Kérlek, kezdj el beszélni hozzám, és vezess az életben.” Ne aggódj, ha az elején ez teljesen egyirányú kommunikáció, elvégre évtizedekig nem is szóltatok egymáshoz. Beletelik egy kis időbe, mire beolajozódik a gépezet, de onnantól csodásan működik majd. Nyugodtan mesélj, kérdezz, és figyelj a válaszokra. Meg fognak érkezni.

5. Az élet leckéi
Tekints úgy az életre, mint valami titokzatos iskolára. Higgy abban, hogy az egész életed – események, helyzetek és az emberek – azért van úgy elrendezve, ahogy, hogy Kezeld mostantól úgy az életet, mintha afelé terelgetne, irányítgatna folyamatosan, ahol neked jó. Amikor valami történik az életedben, legyen az jó vagy rossz, kérdezd meg magadtól, mit tanultál belőle. Amint megtanulsz úgy tekinteni a saját életedre, mint egy színdarabra, aminek a főszereplője vagy, a felsőbb éned is egyre nyilvánvalóbban lesz jelen az életedben.

6. Álmok
Számíts rá, hogy a felsőbb éned néha az álmaidon keresztül beszél majd hozzád. Mielőtt elalszol, végezz némi nyújtást és lazítást, majd teljesen engedd el a tested. Tegyél fel egy kérdést a felsőbb énednek, és várj is rá választ. Amikor felébredsz, próbálj visszaemlékezni az álmodra, amennyire csak tudsz, és írd le a naplódba. Ha általában nem emlékszel az álmaidra, ehhez kell némi kitartás. Ha türelmes vagy, szépen elkezdenek majd beugrani az álmaid, és teljesen egyértelműnek fog tűnni, mi a válasz. Kitartás, próbálkozás.

7. A jelen tudatában
Koncentrálj egyre jobban a jelenre, a mostra. Amikor eszel, légy tudatában annak, hogy eszel. Érezd az ízeket, az étel rezgését, ahogy felveszi a tested a tápanyagokat. Amikor sétálsz, légy tudatában annak, hogy sétálsz. Érezd a tested mozgását, a szellőt, az illatokat, nézd meg a fákat, az embereket, a házakat. Bármit teszel, légy tudatában, hiszen az egyetlen valóságos pillanat mindig a mostani: az régi elmúlt, a jövőbeli pedig még nem jött el. Ezért is fontos megtisztítani az elméd az aggodalmaktól, a pótcselekvésektől, a rögzült sémáktól. Élj a jelenben, és teremts helyet a felsőbb énednek, hogy segíthessen a mindennapokban is.

És ne feledd a türelmet: időbe telik, míg megtanulod, rászoktatod magad, beélesíted az érzékeid, hogy újra kapcsolatba kerülj a felsőbb éneddel. Semmilyen próbálkozás nem hiábavaló, és mindig megvan az eredménye. Ne felejtsd el, hogy a felsőbb én mindig kapcsolatban akar lenni. Ő nem egy másik valaki, ő is te vagy, sőt, ott az igazi éned, a végtelen és mindenre képes szellem. Megéri újra felfedezni önmagad.

—————

Májtakarítás?! Igen szükséges!

2013.12.28 13:02

Sokan amikor a méregtelenítés szót meghallják, futva menekülnek, hogy már megint egy egészéges életmód cím alá befogott üzleti fogással akarják lehúzni az embert.

Nos én nem emiatt akarok erről szót ejteni.

A májunk az emésztőrendszerünk egy nagyon fontos szerve. Tartsuk hát karban. Hiszen az emésztőrendszerünk - akár hisszük, akár nem - gyakorlatilag egyenlő az immunkrendszerünkkel. Arról nem is beszélve, hogy ha a májunk helytelenül működik, akkor vitaminhiányos állapotba is kerülhetünk, hiszen a zsírban oldódó vitaminokat nem fogjuk tudni felhasználni.

Nem akarok itt belebocsátkozni orvosi és/vagy természetgyógyászati szakirodalomba. Egészen egyszerűen, és pár mondattal kívánom csak felvázolni gondolataimat.

Hogyan lehet méregteleníteni a májat - leegyszerűsítve úgy, hogy minden, ami keserű, az tisztítja a májunkat. (Grapefruit, keserű gyógyteák stb.) Persze van ennél drasztikusabban hangzó tisztítókúra is (ahol a résztvevő a glaubersó, a grapefruit és az olivaolaj).

A drasztikusság helyett azonban inkább vagyok híve az egyensúlynak. Figyeljünk oda mit eszünk és figyeljünk a testünkre, hogy mire van szüksége, ugyanis megmutatja nekünk mindig!

Egy kis cikk, arról, hogy hogyan is imerhetjük fel, ha gond van: A májbetegség tünetei a bőrön...

További jó olvasgatást!

:)

 

 

 

—————

Pozitív életszemlélet! De hogyan? - Tanuljunk együtt - 1. rész

2013.11.25 20:42

A nehéz életkörülmények között élők és betegek gyakran kérdezik meg, hogy:  "DE HOGYAN" ?!

Berögzült mintáink vannak, melyeket az évek során tanultunk szüleinktől, nagyszüleinktől, barátainktól, a minket körülvevő társadalomtól. A megfélemlítő és a stresszt fokozó médiumokról már ne is beszéljünk. Természetesen ugyanezek a minták megvannak pozitívan is :)

Egy ilyen berögzült, tanult minta például az, hogy mindig hibáztatunk valakit, pedig az életünkért egyedül mi vagyunk a felelősek és csak mi magunk tudunk rajta változtatni is. Természetesen ehhez lehet segítséget kérni, ha nem megy egyedül. A lényeg az, hogy felismerjük, lehet másképpen is. Természetesen ez nem minden alkalommal sikerül egyik napról a másikra. Itt a szófordulat nem véletlen, hiszen akár néhány nap alatt is szokássá válhat bármi - azt mondják, ha valamit 21 napig rendszeresen megismétlünk, akkor az bizony szokássá válik. S bizony tényleg így van.

Gyakran azt tapasztalom (s persze ez azontúl, hogy saját tapasztalat - átmentem rajta én magam is), hogy sokak saját magukat sem szeretik, vagy tisztelik. Ezzel az a baj, hogy ezt a fajta viselkedést vetítik az emberek a többi emberre is. Legyen szó a legalapvetőbb udvariasságról, vagy segítőkészségről, stb. Elvárják azonban, hogy velük bizony tisztelettel és udvariasan bánjunk mi, a többiek.

Ennek fényében kezdjük a változást saját magunkkal.

Szeresd, Tiszteld és Becsüld magad!

Reggelente szánj 5-6 percet magadra (itt aztán igazán nem lehet kifogás, ez csak pár perc). Dícsérd meg magad - "szép/jóképű vagyok", mond magadnak, hogy "szeretlek", "sikeres vagyok". Ezt igenis gyakorold minden reggel! 

De ennyire egyszerűen nem úszod meg! :)  Mostantól ne a hibáidra és a hiányosságaidra koncentrálj, hanem az erősségeidre. Minden nap kerres legalább 3 dolgot, ami szép rajtad, vagy valamit, amiben jó vagy. Amint megvan ez a legalább 3 dolog, máris dícsérd meg magad azért, hogy milyen ügyes voltál! :) Mert igenis meg tudod csinálni, mert ügyes vagy! :)

 

Mára ennyi, de folytatjuk. Minden alkalommal több és több lesz a feladat.

 

Szeretetteljes Boldog Napot Kívánok!

 

—————

Boszorkánykonyha :-)

2013.10.02 13:33

Mert hát mint tudjuk, fűben, fában... :P

Varázsdió after shave - gyulladásra, pörsenésekre:

Természetesen nem csak férfiaknak, hanem hölgyeknek is a szőrtelenítés utáni természetes bőrápoláshoz.

Ehhez varázsdióra van szükségünk elsősorban - mind a levelére, mind a szárára, melyet felaprítunk és egy nagyobb üvegbe töltjük. Adjunk még hozzá muskátlilevelet (az illatos fajtából) - itt az Uraknak tudunk "old spice" illatút is "kotyvasztani" :). De illatosíthatjuk tovább lime, esetleg más citrus héjával is. Az üveget töltsük fel alkohollal (pl. vodka) és a kamrában hagyjuk érni 2-3 hétig.

A végén csak le kell szűrni és növényi alapú zselatinnak gél állagúvá tudjuk varázsolni :)

 

Orbáncfű balzsam - égési sebekre:

Ehhez nincs másra szükségünk, mint orbáncfűre, jó minőségű olajra (oliva, mandula stb), méhviaszra és egy üvegre - na meg némi napsütésre.

Az orbáncfüvet beletöltjük az üvegbe és felöntjük az olajunkkal. Ezt a teli üveget 6-7 hétig érleljük a napon, majd leszűrjük és méhviasszal elegyítve megkapjuk a balzsamunkat.

Körömvirág-Levendula gél  -  pattanásos bőr kezelésére:

Ez a gél gyulladáscsökkentő és gyengéden radírozza is a bőrt.

Fogunk 12 körömvirág fejet, 12 levendula virágot, 10-12 muskátli levelet (ez lehet illatos is). Kb 2,5 dl forróvízzel leforrázzuk és 10 percig állni hagyjuk. A pihenő után egy muszlin anyagon leszűrjük.

Növényi alapú zselatint (kb 25g) 2 evőkanál meleg vízzel összekeverünk.

A zselatinhoz lassan, apránként hozzáadjuk a leszűrt levet, és még 5 evőkanál vodkát is, valamint néhány csepp teafaolajat, és kézi habverő segítségével folyamatos mozgásban tartjuk. Gél állagú eleggyé válik.

Hűtőben tároljuk. Bőrpróbát itt is végezzünk!

 

Árvácska krém - ekcémás bőre ápolására:

Az árvácskában rutin és szaponin található, ezek erősítik az érfalat.

Gőzfürdő fölé helyezett tálba 2-3 evőkanál olajat teszünk (oliva, mandula stb.). Hozzáadunk 1 teáskanál méhviaszt és 2 teáskanál emulgáló viaszt. (ez utóbbi  helyettesíthető méhviasszal és kakaóvajjal vagy shea vajjal is)

15 árvácska virágot, 1-3 kanál kamillavirággal leforrázunk 2,5-3 dl vízzel (10-15 percet hagyjuk állni, mielőtt leszűrjük). 2,5 dl-t hozzáadunk az olajos keverékhez 1 evőkanál növényi glicerin kíséretében, majd 1 evőkanál C-vitamin port is. Szintén kézi habverővel dolgozzuk össze, míg krém állagúvá válik.

A C-vitamin tartósítja is a krémet. Hűtőben kb 2-3 hónapig áll el. Bőrpróba itt is kötelező :)

 

Uborka-Aloevera gél  -  szemkörnyékápolásra:

Hűsít és feszesít, igazán hasznos, és rendkívül gyorsan és olcsón elkészíthető.

Az uborkát (hámozatlanul!) és az aloeverát pürésítjük és leszűrjük (kb fele-fele arányban). Növényi zselatint melegvízzel elkeverünk, pár csepp borsmentával "megbolondítjuk" - szigorúan csak 1-3 csepp. Habverő segítségével gél állagúra dolgozzuk.

Hűtőben pár hónapig eláll. A bőrpróbáról ne feledkezzen el! :)

 

Alapkrém:

Ennek alapja: a Shea vaj, a mangóvaj és a kókuszolaj.

Ezekből, egy lehetőleg egyenlő arányú keveréket készítsünk. Ezt aztán illatosíthatjuk olyan illóolajakkal, melyekre szükségünk van, vagy amiket szeretünk. Itt azonban felhívom a figyelmet arra, hogy csak olyan illóolajat hasznááljanak, melyet bőrre is lehet kenni!

beszerzéshez és bővebb leíráshoz ajánlom www.jomtom.hu oldalát sok szeretettel :-)

—————

A tudomány sem tud mindent :)

2013.08.30 16:24

A tudománynak, ahogy mindennek, megvan a maga helye és ideje.

Személy szerint azt gondolom, hogy hasznos dolog a fejlődés - de akkor és csak akkor - ha arra használjuk, amire való és nem esünk át a ló túloldalára.

A fejlődés tulajdonképpen arra való lenne leegyszerűsítve, hogy több idő jusson magunkra, szeretteinkre (magunkban elmélyülni, önismeret, család, szeretet stb). Ehelyett mire használja a mai ember?! Arra, hogy minél távolabb kerüljön a környezetétől és ami még rosszabb, saját magától.

Ehhez ajánlok Mindenki figyelmébe egy elgondolkodtató kis történetet - kaptam, és tovább adom sok szeretettel:

Egy idős zen Mester épp a halálán van, mikor a tanítványai köréje gyűlnek és megkérdezik:
- Mester sohasem árultad el nekünk , ki volt a te mestered. Sokszor kérdeztük, de Te mindig kitértél a válasz elől. Most ,hogy elhagyod ezt a világot , kérünk áruld el nekünk.

A mester így felelt:

- Azért nem válaszoltam soha erre a kérdésre, mert nem volt kizárólagos mesterem, sok-sok embertől tanultam. Az első tanítom egy kisgyerek volt.
Egyszer elmentem egy városba. Noha akkoriban még nem ismertem az igazságot, igen művelt és tanult ember voltam. Híres tudósként ismertek szerte az országban; sőt még külföldön is. Az emberek járni kezdtek hozzám, abban a hitben , hogy én ismerem az igazságot, én pedig tudtomon kívül úgy tettem, mintha tényleg ismerném. Öntudatlan voltam. Tanító lettem anélkül, hogy bármit is ismertem vagy tapasztaltam volna az igazságból. Anélkül, hogy beléptem volna a saját belső világomba, óriási jelentőségű dolgokról beszéltem. Ismertem az összes szent iratot, mind a kisujjamban volt.

De képzeljétek el, a történet idején olyan helyen voltam, ahol senki se ismert, egy távoli vidéken és igencsak sóvárogtam rá, hogy valaki feltegyen már nekem egy kérdést, és megmutathassam, mit tudok; de senki nem kérdezett. Három napig csendben kellett maradnom. Olyan volt ez számomra , mint egy böjt. Már nagyon ki voltam éhezve a hallgatóságra, valakire aki figyel rám, de senkivel se találkoztam, aki ismert volna. Bementem a városba. Esteledett, épp arra jött egy kisfiú, aki egy agyaglámpást tartott a kezében.

Megszólítottam:

- Fiam, kérdezhetek tőled valamit? Hová viszed ezt az agyaglámpást ?
- A templomba - válaszolta a fiú. Anyám mondta, vigyem magammal mert ott sötét van és anyámnak a szokása, hogy esténként elhelyez egy lámpást a templomban, hogy a templom istenének ne kelljen sötétben lennie.
- Nagyon intelligensnek látszol. Elárulsz nekem még valamit? Magad gyújtottad meg ezt a lámpást?
- Igen - felelte a fiú.
-Akkor kérlek, felelj még egy harmadik kérdésre. Ha te gyújtottad meg a lámpást, akkor meg tudod mondani, honnan jön a láng? Hisz látnod kellett.
A fiú elnevette magát.
- Mutatok valamit. Csak figyelj !-mondta.
Azzal elfújta a lángot, majd így folytatta:
- A láng a szemed előtt tűnt el. Meg tudod mondani, hová ment? Hiszen látnod kellett!
Nem tudtam felelni, elszégyelltem magam. Leborultam és megcsókoltam a lábát. Ő volt az első mesterem. Abban a pillanatban ráébredtem , hogy az összes filozófiai és metafizikai tudásom hasztalan. Egyetlen dolgot sem tudok magamtól. Még azt sem, hogy honnan jön és hová megy a fény a lámpásból és közben arról beszélek, ki hogyan és mikor teremtette a világot! A fiúval való találkozásom után eldobtam az összes addig tanult ismeretemet; elégettem minden szent iratomat. Felhagytam a gondolattal, hogy híres legyek, sutba dobtam egész addig szerzett hírnevemet. Koldulni kezdtem, mindenki elől eltitkolva kilétemet és lassanként egyre mélyebbre jutottam a meditációban, felfedeztem a saját intelligenciámat. Eggyé váltam vele....
Azzal a mester lecsukta szemét és békében távozott. A tanítványok álltak még egy darabig. Mély csend ereszkedett rájuk és megértettek mindent.
Légy önmagad mestere. A válaszok benned vannak. Amikor nem a saját tapasztalatod alapján tanulsz, akkor a tudásod teljesen haszontalan.



Zen.

—————

Légy HÁLÁS!

2013.08.15 23:05

Légy Hálás!

A hála igen magas rezgésű érzelem, ami feljebb emel és felszabadít.

Ezzel továbbsegít a nehézségeken.
Ne azt nézd, hogy mid nincs meg, mert ezzel tovább erősíted a hiányát és egyre távolabb taszítod magadtól.
Légy inkább hálás ...mindazért, amid VAN! A hála érzése azt erősíti, hogy a bőség áramoljon az életedben.


Segíts másokat, ahogy csak teheted, így kaphatsz csak Te magad is.


ADJ - SZERESS - FOGADJ EL - ENGEDJ EL - BOCSÁSS MEG - és SZERESS TOVÁBB!

—————

CÉKLA - a teljesség igénye nélkül

2013.06.30 15:33

CÉKLA - A teljesség igénye nélkül



Sorozatom következő szereplője a cékla, ez a manapság méltatlanul mellőzött, finom és egészséges zöldségféle. Mivel nekem nagy kedvencem, gondoltam megosztok róla pár infót kedvcsinálónak.

Amikor a cékla ...
szót meghalljuk - valljuk be! - legtöbbünknek az ecetes cékla jut eszébe először. Pedig valójában ennél sokkal szélesebb körben felhasználható.

Tudtad, hogy ez, a répafélék családjába tartozó zöldségféle, nem csak a rák megelőzésében, de a magas vérnyomás csökkentésében is igencsak jártas növény? Ugyanis nitrát tartalmának köszönhetően - mely a szervezetbe kerülve nitrogén-oxiddá alakul - csökkenti a magas vérnyomást, mivel értágító hatással is bír.
Mindemellett növeli az állóképességünket is.

De még mire jó?!
Nézzük a színét! Már ebből is megállapítható a logikát követve, hogy köze lehet a vérhez (lásd fentebb vérnyomás is). Nos, ha vér, akkor meg kell említeni, hogy kitűnő vérképző, jó választás vashiány esetén. Mit árul még el a színe?! Például azt, hogy magas antioxidáns tartalma van. Ezt a színét adó betacyaninnak köszönheti, amely nem mellesleg lassítja a tumorsejtek növekedését is.
Akár a demenciát is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, így serkentve az agy működését, Magas folsav tartalma miatt az Alzheimer ellen is hatásos lehet.
Magas rosttartalma miatt segíti a bélműködést, betain tartalma pedig jótékonyan hat a gyomorsav szabályozásra és a máj munkáját is támogatja.

Tartalmaz még: B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket. Szóval igazi JollyJoker .

Röviden összefoglalva:
- tele van antioxidánsokkal
- gátolja a rák sejtek szaporodását
- vérképző
- szabályozza a sav-bázis egyensúlyt
- támogatja a máj anyagcsere folyamatait
- segíti az agyban a véráramlást (csökkenti a demencia esélyét)
- csökkenti a magas véérnyomást
- növeli az állóképességet
- és FINOOOOOM!

Széles körben elkészíthető: főzve, sütve, nyersen, süteménynek, grillezve.


Céklára fel! Jó egészséget!

—————

CUKKINI - a teljesség igénye nélkül

2013.06.29 17:46

Szilárd elhatározásom, hogy időről időre előveszek egy zöldséget - gyümölcsöt és "kivesézem", hogy mire és miért jó, ha megesszük.

Az első ilyen a cukkini

Magyarországon is gyorsan népszerűvé vált tökfajtáról tudjuk, hogy finom, és azt is, hogy egészséges. De azt tudjuk e, hogy miért is az?!

Nos, ez a kabakosok családjába tartozó tökfajta (nálunk legelter...jedtebb fajtája a zöld színű), C-vitamint, A-vitamint, káliumot, B6 vitamint, mangánt, béta karotint, magnéziumot, és foszfort is tartalmaz. Nem csak a gyümölcse, de (mint a tökféléknek általában) a virágja is fogyasztható.

Az egészséges táplálkozás finom részét képezi. Viszonylag semleges íze miatt igen csak változatosan elkészíthető és otthon is termeszthető. Kalóriatartalma igen alacsony, így szinte bármelyik étrendbe beilleszthető. Zsenge korában nyersen is fogyasztható, akár nyers salátában is.

Gyakran fogyasztva (más zöldségekkel együtt), a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap.

A szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet kap a koleszterinszint szabályozása, amit helyes táplálkozással, sok zöldség fogyasztásával különösebb erőlködés nélkül megvalósíthatunk.

A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, ezzel segít megelőzni a sejtjeink károsodását.
Magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat hat a szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában.

Eredetét tekintve Közép-Amerikában őshonos, ahol a mai napig termesztik. A piacon találkozhatsz sárgával, fehérrel, zölddel, gömbölyded formával).
Fogyaszd egészséggel, változatosan elkészítve, akár nyersen is.

Nyilván lehetne még oldalakat teleírni, de nem teszem.

TIPP:
itt a grillszezon - cukkini roston, még több színes zöldség társaságában! Kell ennél több a nyáron?!

 

—————


Elérhetőség

Miklós Gabriella

Angyalfény Központ
1076. Budapest, Péterfy Sándor utca 15.


+ 36 30 5020240


 

AKTUÁLIS TANFOLYAMOK:

Reiki Klub:

2014.02.13 Csütörtök

Reiki 2 :

2014.02.15 Szombat

Helyszín:

Angyalfény Spirituális Központ

7.ker Péterfy S. u15.

Tanár: Miklós Gabriella

Jelentkezni telefonon vagy e-mailben lehet!

30/5020240

feltoltodes@gmail.com